Adviescommissie Haarlemmerhout ziet tijdelijke bouwinrit HFC niet zitten

De Adviescommissie Haarlemmerhout en Frederikspark heeft deze maand in een brief aan de Haarlemse wethouder Michel Rog (CDA) geadviseerd tegen een tijdelijke bouwinrit aan de Spanjaardslaan voor de nieuwbouw van het clubhuis van de Haarlemse voetbalvereniging Koninklijke HFC.

Als de gemeente dit advies overneemt, het verzoek van HFC afwijst en de bouw zijn beslag krijgt, betekent dit dat al het bouwverkeer alleen door de woonwijk Vredenhof de leveranciersingang van HFC aan de doodlopende Emauslaan kan bereiken.

De commissie stelt dat de gevraagde inrit zou komen op het grondgebied van het rijksmonument de Haarlemmerhout. De boomkronen van de linden langs de Spanjaardslaan maken volgens de commissie “visueel, micro-klimaattechnisch en ecologisch” deel uit van de Haarlemmerhout. De commissie vreest dat een tijdelijke inrit de bomen zal schaden. Bovendien vreest zij dat de inrit permanent gebruikt zal worden. Daarbij komt de verkeersveiligheid volgens haar in het geding.

In de brief verwijst de commissie naar de ingang aan de Spanjaardslaan van tennisvereniging HLTC die in 2002 op last van de gemeente werd gesloten. De rechtbank bepaalde in 2005 op basis van argumenten van verkeersveiligheid dat dit terecht was. Sindsdien hebben HLTC-leden toegang tot de banen via de velden van HFC.

Uitzondering voor onderhoud

De rechter maakte, zo schrijft de adviescommissie, een uitzondering voor incidenteel onderhoud. Daarvan maakte HLTC gebruik toen in het voorjaar van 2020 de smash court-banen werden vernieuwd. Ook HFC had ooit een ingang aan de Spanjaardslaan, nog steeds zichtbaar achter de noordelijke korte zijde van het hoofdveld.

Lees hier het volledige advies van de commissie en hier meer over oprichting en taak van de adviescommissie. Lees ook het bericht van 3 augustus 2021 uit het Haarlems Dagblad: “Buurt vreest vrachtverkeer naar aanleiding van nieuwbouw bij Koninklijke HFC“.

 

Comments

 1. Ine Hustinx zegt

  Ik denk dat er ook een advies mag worden gegeven m.b.t. De verkeersveiligheid in de wijk, want het lijkt mij dat we met zekerheid kunnen zeggen dat de verkeersveiligheid daar een veel groter probleem zal zijn dan wanneer het bouwverkeer via de Spanjaarslaan HFC bereikt. Ik ben zwaar teleurgesteld over dit advies. Het alternatief via de wijk is nog veel erger!!

  Hopelijk komt er dan een ander alternatief waardoor bouwverkeer bijv. Via de ingang bij St. Jacob in de Hout HFC kan bereiken zonder de Emauslaan en Van Oldebarneveltlaan te belasten!

 2. Douwe van der Kooi zegt

  Het is toch maar moeilijk voor te stellen dat het rooien van één boom, een bedreiging zou vormen voor het voortbestaan van de gehele Haarlemmerhout. Dan zou het toch wel heel erg treurig gesteld zijn met ons heerlijke bos. Ik durf de stelling aan dat de natuur sterker is dan dat.
  Het lijkt mij een vaag, oncontroleerbaar en daardoor loos argument.

  In de tweede plaats verbaas ik mij over hun uitspraak mbt de verkeersveiligheid. Daar gaat de Adviescommissie Haarlemmerhout in het geheel niet over, daar ligt zéker hun expertise niet. Bovendien vraag ik mij af wat de (juridische) status is van deze club en wie of wat zij vertegenwoordigen.

  Ook begrijp ik sowieso niets van het issue “verkeersveiligheid aan de Spanjaardslaan”. Aan de kant van de Wagenweg bevinden zich reeds twee, veelvuldig gebruikte in/uitritten. Daar is bij mijn weten nog nooit iets gebeurd. Het veiligheidsprobleem Spanjaardslaan ligt hem in het feit dat deze 50km-weg, door automobilisten gezien en gebruikt wordt als 70km-weg, als een soort verlengde van de Westelijke Randweg. Dat is het gevolg van gebrek aan handhaving aldaar. Een flitspaal zou zichzelf daar binnen de kortste keren uit de kosten flitsen. Na enige tijd weten automobilisten dat, zakt de gemiddelde snelheid en is een in/uitrit net zo ongevaarlijk als op iedere andere 50km-weg. Dat levert bovendien ook nog eens dikke winst op voor onze arme Haarlemmerhout. De meeste 50km-wegen hebben overigens wel honderden in/uitritten.

  Aan de andere kant lopen in onze wijk straks dagelijks honderden langsfietsende scholieren, veel grotere risico’s als zij maandenlang geconfronteerd zullen worden met moeizaam manoeuvrerend en kerend zwaar vrachtverkeer, dat overigens volgens diverse verkeersborden niet eens in onze wijk mag komen. Dat is denk ik omdat het wegdek daar niet tegen bestand is.
  Het advies van de Advies Commissie Haarlemmerhout, wie zij ook mogen vertegenwoordigen, lijkt daaraan voorbij te gaan. Mogelijk hebben zij zelf geen schoolgaande kinderen die daar dagelijks langs moeten fietsen. Wel acht ik hen straks mede verantwoordelijk mocht hun eenzijdige blik, in de wijk tot verkeersongelukken leiden.

  Ik lees dat de rechter ooit een uitzondering heeft gemaakt voor incidenteel onderhoud. Dat besluit zal hij/zij niet voor niets hebben genomen. Laten we dat in deze zaak voor de veiligheid ook toepassen.
  Het aanpassen, cq veiliger maken van de Spanjaardslaan lijkt een stuk eenvoudiger en dient meteen meerdere belangen. Ook die van de Haarlemmerhout.

  Tenslotte gaat de commissie ook nog eens geheel voorbij aan het woongenot van tientallen buurtbewoners die toch al “not amused” zijn met alle reuring die HFC-ers met zich meebrengen.
  Wij hebben geen last van het voetbal, maar wel van de als maar toenemende overlast van het randgebeuren.

  Om alle bovengenoemde redenen zou ik u, wethouder Rog, willen adviseren om het advies van de zo genoemde Adviescommissie Haarlemmerhout, niet over te nemen. En wel met name vanwege de verkeersveiligheid, waar deze commissie de mond vol van heeft, maar dan in onze wijk.

  Douwe van der Kooi
  Van Oldenbarneveltlaan 19
  2012 PA Haarlem

Speak Your Mind

*