Commissie Ontwikkeling vergadert over Watermeterfabriek

De raadscommissie Ontwikkeling van de gemeente Haarlem vergadert op donderdag 4 juni 2020 vanaf 17.45 uur over de verkoop van het perceel “Noord Schalkwijkerweg 177, 177A-D”, ook wel de Watermeterfabriek. Stichting Rond Spaarne en Hout vreest voor de avondrust aan de tegenover gelegen Scheltemakade, als in de Watermeterfabriek een horecagelegenheid wordt gevestigd.

Gastouderopvang of bed & breakfast

Uit de vergaderstukken van de commissie blijk dat volgens het bestemmingsplan het pand mag worden gebruikt voor horeca categorie I: “Horecabedrijven die hoofdzakelijk overdag eenvoudige etenswaren verstrekken en als nevenactiviteit licht- en niet-alcoholische dranken verstrekken, zoals lunchrooms, ijssalons, koffie/theehuizen, broodjeszaken en daarmee gelijk te stellen horecabedrijven”. Bovendien mag de koper een bedrijfswoning van maximaal 150 vierkante meter in het pand onderbrengen, “al dan niet in combinatie met de uitoefening
van een aan-huis-verbonden beroep, gastouderopvang of bed & breakfast”. In de tuin aan de waterzijde mag een terras worden aangelegd van maximaal 250 vierkante meter. Voor de horecagelegenheid geldt een sluitingstijd van uiterlijk 22.00 uur.

Petitie met 151 ondertekenaars

Ondanks deze bepalingen vreest Rond Spaarne en Hout voor overlast en heeft een petitie opgesteld die al door 151 buurtbewoners is ondertekend. Een eerdere gang naar de Raad van State leverde niets op. De hoop van de stichting is nu gericht op de wijkraden Zuiderhout & Vredenhof en Europawijk die volgens de stichting bij het kiezen van de uiteindelijke koper van de Watermeterfabriek betrokken zou moeten worden. Eerder boekte de stichting succes – eveneens aan de overzijde van het Spaarne – met de invulling van de velden van de voormalige voetbalclub Young Boys. Het werd een biologisch-ecologische tuin, in plaats van de gevreesde stadscamping. Volgens de commissiestukken wordt de koper bepaald op basis van de hoogste bieding. Daar het om een procedure met zogeheten “lichte voorhang” gaat, rekent de gemeente op een opbrengst van minder dan vijf ton.

Potentiële kopers

Onder de potentiële kopers bevinden zich de horeca-ondernemers Saskia en Max, die tijdens de jaarvergadering van de wijkraad Zuiderhout & Vredenhof een toelichting gaven op hun plannen met de Watermeterfabriek.

Speak Your Mind

*