HFC legt financieel fundament onder nieuwbouw

Voetbalvereniging Koninklijke HFC schaaft nu aan zijn businessplan, dat het fundament moet leggen onder de nieuwbouw van het clubhuis. Vertegenwoordigers van HFC en gemeente Haarlem praatten de wijkraad Zuiderhout & Vredenhof en bewonerscommissie Veilig Verkeer Vredenhof (VVV) op 8 februari 2021 bij.

Het gesprek volgt op een online filmpje dat bij buurtbewoners tot onrust heeft geleid. Die onrust is overbodig, zegt Eelco van Ravenswaaij, sinds 1 maart 2019 secretaris van de accommodatiecommissie van de club.

Het nieuwe clubhuis zal onderdak bieden aan huiswerkbegeleider Spring van HFC’er Diederik ter Haar. Maar dat is geen nieuwe activiteit, zegt Van Ravenswaaij. Spring spijkert ook in het oude clubhuis al kinderen bij, die dit met hun voetbaltraining combineren. Ook Cios krijgt er opnieuw onderdak, de sportopleiding waarvan studenten de training voor de pupillen van de club verzorgen.

Fysiotherapeut en HFC’er Marc Goedknegt zal in de nieuwbouw een nieuwe vestiging openen van zijn bedrijf Fysiotherapie Leidsevaart. Hij is nu al de vaste verzorger van het eerste elftal van de club. “Interessant voor de buurt”, stelt Van Ravenswaaij, “Die krijgt een fysiopraktijk om de hoek.”

Buitenschoolse opvang

Het gerucht dat in de buurt de ronde deed dat HFC plannen zou hebben voor een kinderopvang – met breng- en haalverkeer in de ochtend en middag – blijkt onjuist. “Wij zijn benaderd door een Amsterdamse leverancier van buitenschoolse opvang (BSO), die interesse heeft in een vestiging in ons clubgebouw”, vertelt Van Ravenswaaij. Deze onderneming wil scholieren opvangen die toch al twee of drie keer in de week naar HFC komen. “Daar hebben wij er 1350 van, dus dat is commercieel interessant.” De club overlegt nu met de Amsterdammers welke voorzieningen het pand daarvoor minimaal moet hebben.

De inkomsten uit catering wil de club met twintig tot dertig procent verhogen. Dat moet vooral komen uit een beter aanbod door een verschuiving van frites met kroketten naar gezonde maaltijden. Dat is zeker haalbaar, constateert Van Ravenswaaij op basis van informatie die HFC ophaalde bij verenigingen in de regio die eenzelfde upgrade ondergingen, waaronder Swift in Amsterdam, Quick in Den Haag, Olympia in Gouda en ASC in Oegstgeest.

Huurinkomsten

De vrees dat de club daarmee een concurrent wordt van lokale restaurants is uitgesloten, bezweert Van Ravenswaaij. “Veel van onze sponsoren zijn horecaondernemer, we passen wel op! Bovendien is er in Haarlem een zeer actieve afdeling van Horeca Nederland die zeer gespitst is op deze vorm van paracommercie.” Feesten en partijen zijn dus sowieso als inkomstenbron uitgesloten. De huurinkomsten uit het nieuwe onderkomen vormen overigens een klein deel van de inkomsten van de club – het leeuwendeel bestaat uit contributie van de leden.

De start van de bouw is voorzien in mei 2021, afhankelijk van de omgevingsvergunning die moet worden verleend door gemeente Haarlem. Een nieuwe aanvraag daarvoor – een eerdere werd door de club zelf weer ingetrokken – is kort voor kerst 2020 gedaan en bij een behandeltermijn van 26 weken, zou mei haalbaar moeten zijn. “We willen zoveel mogelijk werk afkrijgen in de zomer. In de winter kun je niet bouwen”, zegt wedstrijdplanner Richard Koenders van HFC. “De bouwtekeningen zijn net de deur uit naar aannemers voor het uitbrengen van offertes, ook voor de financiering staan alle lichten op groen”, zegt Van Ravenswaaij. Hij heeft veel vertrouwen in de voortgang, ondanks de knauw die de inkomsten van de club nu krijgen door corona. “Veel van onze sponsoren hebben het zwaar.”

Leveranciersingang

De aanleg van een leveranciersingang aan de Spanjaardslaan, waarop door HFC, wijkraad en bewonerscommissie VVV wordt aangedrongen, is door bezwaren van allerhande gemeentediensten, de Haarlemmerhout-commissie – er zouden een boom en een struik moeten wijken – en de verkeerspolitie niet direct haalbaar. Toch is het plan niet helemaal van de baan, stelt gebiedsverbinder Mirjam Boxhoorn van gemeente Haarlem. “De bal ligt nu bij de wethouder en het college.” Een tijdelijke ingang aan de Spanjaardslaan voor bouwverkeer, is volgens haar geen probleem. Die voorkomt dat zwaar bouwmaterieel door het wijkdeel Vredenhof naar de sportvelden rijdt.

Vooruitlopend op de sloop van het huidige clubhuis zal op een ongebruikte strook langs het hoofdveld een strandtent worden opgezet, die de club voor een zacht prijsje overnam van de Corendon Beach Club in Zandvoort. Daarin zullen gedurende de bouwperiode van ongeveer een jaar de clubactiviteiten worden voortgezet.

Het gesprek wordt beëindigd met de afspraak over niet al te lang opnieuw de voortgang van de bouwplannen en de gevolgen daarvan voor de wijk te bespreken.

Gerelateerd(e) project(en):

Comments

 1. Johannes dank voor je keurige verslag
  van de bijeenkomst op 8 februari jl.
  Goed te lezen dat er constructief
  over de nieuwbouwplannen van
  HFC overleg wordt gevoerd.

  Groet,

  Hugo Bettink

Speak Your Mind

*