In onze wijk: Airbnb

Ook in Zuiderhout & Vredenhof zwelt het geluid van de rolkoffertjes aan: bewoners stellen (een deel van) hun huis beschikbaar aan gasten die boeken via Airbnb. Lucratief voor de één, wellicht onbegrijpelijk voor de ander. De gemeente heeft de regels rondom vakantieverhuur inmiddels aangescherpt, opdat de nieuwe trend leuk blijft voor iedereen.

Hoe zit het?

De gemeente heeft de regels aangescherpt als het gaat om het aantal dagen en het aantal personen dat per keer en per jaar gebruik mag maken van je huis via particuliere vakantieverhuur. Zo mag je jaarlijks je huis officieel niet langer dan dertig dagen verhuren (losse dagen of aaneengesloten) en aan niet meer dan zes personen per keer. Ook ben je verplicht om eenmalig je huis aan te melden bij de gemeente. Voor de verhuur van een Bed & Breakfast gelden weer andere, ruimere regels.

Op de site van de gemeente vind je het hele reglement.

Ga in gesprek!

Verhuur jij je woning in de zomer? Of staan jouw buren geregistreerd op de Airbnb-site en heb je daar vragen over? Ga met elkaar in gesprek! De verhuurder is verantwoordelijk voor het gedrag van de huurder, maar weet misschien niet wat er precies gebeurt. Houd elkaar op de hoogte, opdat er snel kan worden gereageerd bij overlast. Voor toeristen is onze buurt natuurlijk een droomlocatie. En wie weet is die lege zolderkamer straks voor jou ook een mooie bijverdienste, bijvoorbeeld tijdens de Grand Prix! Dan wint iedereen.

Hoeveel locaties zijn er?

Airbnb claimt meer dan driehonderd locaties in Haarlem. Daarvan bevinden zich er zo’n dertig in de wijk Bosch & Vaart. In Vredenhof toont de Airbnb-kaart twee locaties (Boutiquehotel ’t Vosje aan Spanjaardslaan 1), in Zuiderhout zijn het er op het moment van schrijven zo’n elf. Die variëren van een complete woning (‘Fantastic family home & sunny garden’) tot een privé-kamer met vier bedden (‘Prachtige villa aan het Spaarne’). Het actuele aanbod aan Airbnb-locaties is eenvoudig te vinden via een zoekopdracht in de kaart in de site van Airbnb.

Deze tekst verscheen eerder – in een kortere versie – in Kroniek 182 (juli 2019), de wijkkrant van Bosch & Vaart.

Speak Your Mind

*