Wat moet dat, met die groene scooters?

Buurtbewoners vragen zich af wat de groene scooters met het logo ‘Felyx’ in onze buurt doen.

Het gaat om elektrische deelscooters, die na het downloaden van een app via de telefoon kunnen worden geboekt. De app vertelt gebruikers waar de dichtsbijzijnde scooter kan worden gevonden. De kosten van een ritje bedragen 0,30 euro per minuut. De gebruiker parkeert de scooter waar hij afstapt.

De scooters zijn een uitvloeisel van het gemeentelijk beleid voor deelmobiliteit. Heb je last van de scooters of gebruikers, dien dan een klacht in via Felyx.

Vanuit het wijkdeel Zuiderhout zijn verschillende vragen en opmerkingen bij de wijkraad binnengekomen. Zoals: “Op de hoeken van onder andere Churchilllaan, Willem de Zwijgerlaan en Spaarnelaan staan sinds kort groen scootertjes geparkeerd. Deze brommertjes worden verhuurd. Wat gebeurt er nu, mensen die niet in onze buurt wonen of op bezoek komen bij familie of vrienden parkeren in deze buurt en nemen de scooter naar de stad. Het lijkt mij een verkeerde ontwikkeling en niet in belang van de wijk” en “Is dit met toestemming van de wijkraad gebeurd en hoe is de stand van zaken? Gaan ze weer verdwijnen? Vroeger had de gemeente een schoonheidscommissie en dit zou zeker niet zijn toegestaan”.

Voormalig wijkraadsecretaris Douwe van der Kooi heeft een aantal bewoners van de Van Oldenbarneveltlaan (Vredenhof) gesproken over de scooters.

“Samen met enkele medebewoners van de Van Oldenbarneveltlaan vraag ik mij af welke afspraken de gemeente heeft gemaakt met Felyx, dat bedrijf dat al die donkergroene scooters hier pardoes op onze trottoirs laat parkeren. Soms zijn het er wel vijf of zes waardoor de stoepen deels geblokkeerd worden.

Ik sprak een medewerker van Felyx die wist te melden dat het om een proefperiode zou gaan en onze Van Oldenbarneveltlaan mede door de gemeente is aangewezen als officiële verzamelplaats voor de scooters van Felyx. Daar is geen communicatie of overleg over geweest, wij zijn daar niet over gehoord of ingelicht.

Punt 1 is dat wij hier normaal gesproken toch al twee tot drie dagen per week hebben te dealen met de parkeerchaos van de auto’s van de Koninklijke HFC. Dus als dat straks weer los gaat, hebben wij wel erg veel op ons bord.

Punt 2 is dat het mijn persoonlijke ervaring is dat gebruikers de Felyx-scooter deels voor mijn oprit parkeren, dan wel plat voor mijn raam, waarbij vaak uitvoerig naar binnen wordt gegluurd. Vervolgens steken ze dan de Wagenweg over om daar ergens tussen de flatgebouwen te verdwijnen.

Alleen daarom al zou ik willen adviseren om de aangewezen parkeerplaats te verplaatsen naar de overkant van de Wagenweg, bvb naar de Claus Sluyterweg. Dat heeft voor iedereen voordelen zonder nadelen voor wie dan ook: Wij hebben al dat Lelyx van Felyx niet meer in onze toch al overbelaste woonwijk en de meeste gebruikers van de Felyx-scooters hoeven niet meer zover naar hun uiteindelijke bestemming te lopen. De scooters staan daar niemand in de weg omdat er voldoende ruimte is naast de parkeerplaatsen en daar niemand op de begane grond woont die er de hele dag naar zou moeten kijken.

Wij zijn niet tegen deze moderne vorm van individueel vervoer, die vast wel voordelen zou kunnen hebben. Wel zijn wij verbolgen over het feit dat wij van de gemeente tevoren taal noch teken hebben vernomen over dit nieuwe project: wat het behelst, wat het voor de wijk betekent en hoe lang deze proefperiode gaat duren. Wij voelen ons overvallen en waren hier graag over geraadpleegd.”

De wijkraad is zeer benieuwd wat inwoners van Zuiderhout & Vredenhof van deze dienstverlening vinden. Voel je vrij een reactie achter te laten onder dit bericht.

Comments

  1. Matthijs Vos zegt

    Helemaal eens met dit bericht. Ziet er heel rommelig uit. Er staan er soms wel zes voor de deur en bijna voor de oprit (Churchilllaan 2). Stoepen worden geblokkeerd. Niet handig voor minder validen.

  2. Anna Koetse zegt

    Helemaal eens met de schrijver van dit stuk. Waarom zijn wij hier niet over ingelicht en voor wie zijn deze scooters bedoeld?

Speak Your Mind

*