Expositie: Een nieuw hart voor Centrum Schalkwijk

Centrum Schalkwijk, gebouwd in de jaren zeventig van de 20e eeuw, wordt de komende jaren vernieuwd tot een kloppend stadsdeelhart.

In Centrum Schalkwijk zijn vanaf vrijdag 19 juni 2020 de (voorlopige) ideeën, plannen en schetsen van dit nieuwe hart te zien via een expositie en een maquette.

Differentiatie en structuurverbinding

Gemeente Haarlem werkt al jaren intensief samen met de Corporatieve Vereniging van Eigenaars (CVvE) aan de verbetering van de kwaliteit, de differentiatie en de structuurverbinding van het winkelcentrum onder supervisie van JCAU (Jo Coenen Architecten en Urbanisten). De eerste ideeën voor deze ingrijpende vernieuwing dateren al van 1995. De informatiepanelen in Centrum Schalkwijk zijn samengesteld door bureau JCAU en laten de vernieuwende ideeën uit het verleden zien en ook een blik op de toekomst met de meest recente schetsen en ontwerpen.

Optimum van belangen

Centrum Schalkwijk vernieuwt

Centrum Schalkwijk vernieuwt

Bij de vernieuwing van Centrum Schalkwijk zijn enorm veel spelers om rekening mee te houden en dit maakt deze ontwikkeling extra bijzonder. Alle partijen zoeken met elkaar naar ‘een optimum van belangen’, dat leidt tot een moderne stadswijk, het kloppende hart van
Schalkwijk.

Expositie op het Hemaplein

De expositie was eerder in een uitgebreidere versie te bewonderen in het ABC Architectuurcentrum. In Centrum Schalkwijk is hij te zien vanaf 18 juni 2020 op het Hemaplein.

Comments

  1. Joost Wigchert zegt

    Waar is de maquette van heel Schalkwijk en de Schipholweg gebleven. De maquette (helemaal wit en waarschijnlijk een 3d print) stond afgelopen zomer in een een leeg winkelpand tegenover de Hema in het winkelcentrum. Bij het ABC architectuurcentrum weten ze het niet. Het gaat dus niet om de maquette van het toekomstige winkelcentrum.

  2. Joost Wigchert zegt

    Bovenstaande vraag is van mij. Ik heb nog steeds geen antwoord gekregen. Ik werk zelf in de overheidscommunicatie en vind dit zeer bedroevend.

  3. Joost Wigchert zegt

    Ik heb inmiddels begrepen dat de maquette van de gemeente is en dat stagiaires er soms een stukje aan toevoegen. Afgelopen zomer heb ik aan een gemeentemedewerker voorgesteld de maquette permanent in het leegstaande pand in wc Schalkwijk tentoon te stellen. Zoals bijvoorbeeld de Zuidas maquette in Amsterdam in het World Trade Centre. Zo houdt je e inwoners op de hoogte en betrokken. Helaas niet meer vernomen van gemeente 023.

Speak Your Mind

*