Gemeente waarschuwt hardrijders Churchilllaan/Willem de Zwijgerlaan

Elektronische borden aan de Churchilllaan en Willem de Zwijgerlaan – ter hoogte van de Anna van Burenlaan – wijzen automobilisten sinds kort op de maximumsnelheid van dertig kilometer per uur, die in de hele wijk geldt. 

De borden tonen de snelheid in groene cijfers als een voertuig het bord met een snelheid tot dertig kilometer per uur nadert. Wie op hogere snelheid langs scheurt, ziet in rode cijfers zijn snelheid. De borden blijken in de praktijk een effectief middel om de gemiddelde snelheid omlaag te brengen. Ze blijven vier weken hangen.

Plaatsing op verzoek

De plaatsing van de borden is op verzoek van bewoners, die constateerden dat automobilisten massaal de maximumsnelheid in beide lanen overschrijden. Wethouder Robbert Berkhout (Groen Links) van de gemeente Haarlem gaf de dienst Beheer en Beleid Openbare Ruimte (BBOR) opdracht de borden te plaatsen.

Dat de borden vier weken hangen en daarna elders in de stad worden ingezet, is omdat het effect op de snelheid van passerend verkeer na een tijdje afneemt. “Zo’n bord heeft tot doel om automobilisten die dagelijks of wekelijks deze route volgen feedback te geven op hun snelheid. Vaak hebben zij geen idee hoe hard zij rijden”, zegt beleidsmedewerker Wouter Derks van BBOR.

Highscore

Boven de veertig kilometer per uur wordt de snelheid niet weergegeven, maar verschijnt een rood, sipkijkend gezicht. “Dat is om bestuurders niet uit te lokken. In het verleden deden mensen wel wedstrijdjes en kerfden de highscore in een boom naast het bord.”

Een enkele bewoner vindt het jammer dat het bord in de Churchillaan pal na de kruising met de Vijverlaan hangt. “Op dat punt rijdt iedereen nog langzaam, zo vlak na de bocht. Het is pas een eindje verder dat de werkelijk hoge snelheden worden bereikt. Ik ben er zelfs weleens ingehaald, omdat ik mij aan het maximum van dertig hield.”

Speak Your Mind

*