HFC: verslag buurtborrel en info-avond

Bewoners van Zuiderhout en Vredenhof verzamelden zich op maandag 26 augustus 2019 in de partytent op het HFC-terrein om te worden bijgepraat over plannen voor de bouw van een nieuw clubhuis door de voetbalclub.

HFC-voorzitter Dirk Jan Rutgers heette de buurtbewoners welkom en stelde de club voor aan de hand van wat cijfers: 2.000 leden, van wie 1.800 actief voetballend, van wie 1.200 jeugdspeler en 65 gehandicapt. Dit jaar heeft HFC voor het eerst een damesteam. De jeugdselectie speelt in de tweede divisie, het eerste elftal in de 1e divisie. De club, die deze week zijn 140-jarig bestaan viert, heeft geen doel te groeien (“2.000 leden is het harde maximum”) en geen plan om te promoveren (“Waar zouden wij de toestromende bezoekers moeten laten?”).

Voorzitter Monica Versteegh van de jubileumcommissie vertelde dat het 140-jarig bestaan onder meer wordt gevierd met een tentoonstelling in het clubhuis, samengesteld door de archiefcommissie. Ook wordt er drie avonden lang een musical opgevoerd in het Haarlemmerhout-theater.

Vierde erevoorzitter: Hugo Betting

Voorzitter Rutgers vertelde dat twee dagen eerder buurtbewoner Hugo Betting – ook aanwezig bij de bijeenkomst – uit de Johan de Wittlaan tot 4e erevoorzitter is benoemd. Pim Mulier, Karel Lotsy en Piet van Houten gingen hem als erevoorzitter voor.

De presentatie van het nieuwe clubhuis begon met een impressie die al eerder met buurtbewoners is gedeeld. Het huidige clubhuis is opgeleverd in 1974, toen HFC achthonderd leden telde. Het is niet energiezuinig en kent hoge onderhoudskosten. De huidige tribune is door de gemeente afgekeurd, maar mag de komende twee jaar nog worden gebruikt. De huidige ingang wordt gedeeld met tennisvereniging HLTC, waarvan spelers tijdens wedstrijden voor de tribune langs naar de tennisvelden lopen. Die situatie is niet ideaal. In het plan bereiken tennissers hun club via een onderdoorgang in het clubhuis.

Wijziging bestemmingsplan

De gemeente oriënteert zich nog op de plannen. Voor de uitvoering daarvan is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk, het huidige bestemmingsplan heeft als grens één van de zijden van het huidige clubhuis. HFC wil het lopende jaar gebruiken voor het bijeenbrengen van financiering van Rijk, gemeente en de leden. Er is ook een obligatielening met aantrekkelijke rente waarop ook buurtbewoners kunnen inschrijven.

In september krijgt veld 1 al nieuwe energiezuinige led-verlichting, met het voordeel van minder strooilicht. Volgend jaar krijgen veld 2 en 3 dezelfde verlichting.

Parkeren aan Spanjaardlaan

Een eerder plan om een parkeerterrein te creëren aan de Spanjaardslaan is (voorlopig) van de baan. De gemeente ziet daarin bezwaren. Voor het bouwverkeer zou wel een tijdelijke toegang kunnen worden gemaakt aan de spanjaardslaan. ‘Dan hoeft dat niet door de wijk’, stelt Rutgers. Daarna zou deze ingang wellicht in stand kunnen blijven voor de toegang van hulpdiensten en leveranciers. Pas wanneer na de aanleg van de Kennemertunnel tussen Westelijke Randweg en N205 de Spanjaardlaan is versmald tot tweebaans weg, is er zicht op ruimte voor parkeerplaatsen voor bezoekers van HFC.

Voorlichtingsavond HFC

HFC-voorzitter Rutgers beantwoordt vragen

Voor spelersbussen heeft HFC toestemming gekregen van de eigenaren Robert Bolhuis en Roger Davids van Villa Uyt den Bosch aan de Spanjaardslaan 7 om deze op het parkeerterrein voor de villa te parkeren. De bus zal het bezoekende team wel voor de poort van HFC aan de Van Oldenbarneveltlaan afzetten en weer ophalen, zodat twee ritten door de buurt noodzakelijk zijn. ‘Maar verkeer boven 2,5 ton mag de wijk helemaal niet in’, merkt voormalig secretaris van de wijkraad Douwe van der Kooi op.

Geen nieuwe activiteiten

HFC heeft geen plannen in het nieuwe clubhuis ook nieuwe activiteiten te ontplooien. Het huidige clubhuis wordt al ingezet voor huiswerkbegeleiding. ‘Die keert ook in het nieuwe clubhuis terug’, aldus Rutgers. ‘Maar wij hebben geen plannen voor een andere exploitatie. Wij hebben geen vergunning voor het organiseren van feesten en partijen voor derden.’ Rutgers nodigt wel nadrukkelijk de wijkraad uit om er na de opening van het nieuwe clubhuis de wijkvergaderingen te houden.

Een bewoner van de Van Oldenbarneveltlaan stelt dat met enige regelmaat ’s nachts het alarm in het clubhuis afgaat en dat het dan lang duurt voor iemand het alarm het zwijgen oplegt. Rutgers vertelt dat de club is aangesloten bij de beveiligingsdienst NVD, die bij alarm in actie komt. ‘Het nieuwe clubhuis krijgt een betere alarminstallatie en ook een betere geluidsinstallatie.’ De laatste zal mededelingen alleen doorgeven aan het veld waarop de mededeling betrekking heeft.

Sportvelden blijven openbaar terrein

De sportvelden blijven openbaar terrein, HFC mag de hekken volgens de voorwaarden van de gemeente niet afsluiten. Dit leidt jaarlijks wel tot een schadepost van 25.000 euro. ‘De gemeente springt helaas niet bij met handhaving’, betreurt Rutgers.

De bijeenkomst wordt om 21.26 uur gesloten, waarna de buurtborrel een aanvang neemt.

Gerelateerd(e) project(en):

Speak Your Mind

*