Hoe staat het eigenlijk met de Watermeterfabriek?

De horeca-ondernemers Saskia en Max gaven een jaar geleden tijdens de jaarvergadering van de wijkraad Zuiderhout & Vredenhof een toelichting op hun plannen met de Watermeterfabriek, aan de overzijde van het Spaarne ter hoogte van het fietspontje. Hoe vergaat het hen een jaar later? De wijkraad informeerde bij Saskia Peeman.

Gemeente heeft voorbereidingstijd nodig

“De verkoop van de Watermeterfabriek stond na de zomer 2019 bij de gemeente op de planning, maar helaas had de gemeente nog voorbereidingstijd nodig. In januari 2020 ontvingen wij van de gemeente het bericht dat zij medio februari de informatie verwachtten te ontvangen die zij nodig hadden voor de verkoop. We proberen over de nieuwe data positief te zijn, maar het zou ons niks verbazen als die ook worden opgeschoven. Het plan voor verkoop van het pand (pdf) stamt immers al uit 2012 😉.”

De Watermeterfabriek

De Watermeterfabriek

“We hebben wel begrepen dat het pand via funda zal worden aangeboden (met kwaliteitseisen en voorwaarden). Het lijkt erop dat prijs wel bepalend zal worden. We hebben helaas geen invloed op de gestelde eisen en voorwaarden en kunnen dus alleen maar hopen dat duurzaamheid, kwaliteit en buurtbetrokkenheid mee worden genomen in de gestelde eisen.”

Dak was ingestort

“Vorige maand hebben we wel nog een aantal politieke partijen aangeschreven, omdat de staat van het pand – zeker met de stormen van afgelopen weekenden – alleen maar slechter en slechter wordt. De gemeente heeft het pand als monument aangewezen, maar als we nog een paar maanden wachten dan is er niks meer van het monument over. Die inspanning heeft zich wel bewezen: Louise van Zetten heeft in de gemeenteraad vragen gesteld en nu is een deel van het dak dat was ingestort weer hersteld. Weliswaar met een tijdelijke oplossing, maar op deze manier wordt het hout in ieder geval beschermd tegen de weersinvloeden.”

“We zijn qua financiering en bedrijfsplan in principe dus klaar voor een verkoop, maar het wachten is dus nog op de gemeente!”

Vragen aan de wethouder

De vragen waarnaar Peeman verwijst, werden gesteld door gemeenteraadslid Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) aan wethouder Jur Botter (D66) tijdens de vergadering van de commissie Ontwikkeling op 9 januari 2020. Een citaat uit het verslag van de commissievergadering:

De voorzitter: We gaan naar, met uw welnemen, naar de rondvraag en die was ik even aan het opzoeken. Twee rondvragen van Hart voor Haarlem. Mevrouw Van Zetten.

Mevrouw Van Zetten: Ja, ik heb ontdekt dat het dak van de Watermeterfabriek al er af ligt, voor een groot gedeelte, en dat blijkt al sinds de zomer van 2018 te zijn. En ja, volgens mij zijn er geen maatregelen genomen om inregening en dat soort zaken tegen te houden. Ik heb daar wel een antwoord op gekregen, maar dat blijkt, de reparaties zijn eigenlijk niet uitgevoerd, want ze hadden … En mijn vraag is aan u: waarom gaat de afdeling vastgoed zo onverantwoordelijk om met ons bezit? Want het is nog steeds ons bezit, het is niet verkocht, het is een gemeentemonument. En ze hadden er ook een zeil over kunnen leggen en zelfs dat is niet gebeurd, want het is een hele mooie houten kapconstructie, ik ben er zelf in geweest, op die zolder, dat staat nu een beetje te verpauperen en degene die het koopt, moet het maar weer oplossen. Dus dat is mijn eerste vraag. Dat doet me tevens ook denken aan het pand aan de Lange Wijngaardstraat, het oude Joodse gemeenschapshuis telt ook ontzettende lekkages, daar werd ook nauwelijks op gereageerd. En men heeft er helemaal maling aan, ik denk van nou, hè, het wordt toch wel verkocht en die mensen gaan het dan maar opknappen. En volgens mij is dat toch een beetje een cultuur bij het vastgoed, en u bent daar wethouder van en ik vraag u toch even daar op te treden, want ik vind het eigenlijk geen manier van doen.

Wethouder Botter: Ik zal optreden.

ZHVH: Jaarvergadering 2020

Op 26 maart 2020 vanaf 20.00 uur houdt de wijkraad Zuiderhout & Vredenhof de jaarvergadering 2020. Buurtbewoners zijn van harte uitgenodigd de vergadering bij te wonen en mee te praten over de belangen van de wijk. Bekijk hier de uitnodiging en agenda.

Speak Your Mind

*